blog Justyny Czebanyk

pieczarki-faszerowane-na-talerzu-jakoturystka

Pieczarki faszerowane szynką parmeńską, papryką, mozarellą i boczkiem

Dziś przepis na: pieczarki w roli głównej.

Faszerowane pieczarki to doskonały pomysł na imprezową przekąskę czy wytrawną kolację, a nawet obiad, jeśli podamy je z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Przepis jest banalnie prosty, zrobicie je w mniej niż godzinę, a zapewniam Was – efekt końcowy zadowoli zarówno Wasze oczy, jak i brzuchy.

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Porcje: 12 (dla dwóch osób).

Składniki

  • 12 dużych pieczarek (ok. 400 g)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pół małej papryki
  • pół mozarelli (ok. 60 g)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pieczarki myjemy i wykręcamy delikatnie nóżki, tak by powstał otwór, w którym umieścimy pozostałe składniki. Układamy je na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.

Pieczarki przygotowane do nadziewania

Wgłębienia w kapeluszach pieczarek wykładamy kawałkami szynki parmeńskiej, która stanowi podstawę farszu. Może wystawać poza kapelusze, wtedy jej smak będzie bardziej wyczuwalny.

Pieczarki z szynką parmeńską

Następnie kroimy w drobną kostkę nóżki pieczarek i paprykę, a w cienkie plastry mozarellę. Lekko uwędzony boczek rwiemy w dłoni na małe kawałeczki.

Składniki do nadziewania

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy grzyby. Na dnie kapeluszy układamy kawałeczki pieczarek i papryki, a następnie przykrywamy je plastrem mozarelli i kawałkami boczku. Całość polewamy dla smaku kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Pieczarki przed pieczeniem

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Zarówno szynka parmeńska, jak i boczek są na tyle wyraziste, że nie ma potrzeby dodawać do pieczarek żadnych przypraw. Ponadto w upieczonych pod taką pierzynką grzybach wytworzył się smaczny sos, który nadał smaku potrawie.

Pieczarki faszerowane po upieczeniu

Sposób podania

Podaję je w towarzystwie pikantnych papryczek faszerowanych serkiem feta i świeżo wyhodowanych kiełków oraz razowego pieczywa, ale w tym zakresie ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia. Jestem pewna, że sami znajdziecie idealnie dla siebie połączenie smaków.

Pieczarki faszerowane szynką parmeńską, mozarellą i boczkiem

No cóż, pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!

Justyna

autorem zdjęć jest Koturystka