blog Justyny Czebanyk

pieczarki-faszerowane-na-talerzu-jakoturystka

Pieczarki faszerowane szynką parmeńską, papryką, mozarellą i boczkiem

Dziś przepis na: pieczarki w roli głównej.

Faszerowane pieczarki to doskonały pomysł na imprezową przekąskę czy wytrawną kolację, a nawet obiad, jeśli podamy je z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Przepis jest banalnie prosty, zrobicie je w mniej niż godzinę, a zapewniam Was – efekt końcowy zadowoli zarówno Wasze oczy, jak i brzuchy.

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Porcje: 12 (dla dwóch osób).

Składniki

  • 12 dużych pieczarek (ok. 400 g)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pół małej papryki
  • pół mozarelli (ok. 60 g)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pieczarki myjemy i wykręcamy delikatnie nóżki, tak by powstał otwór, w którym umieścimy pozostałe składniki. Układamy je na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.

Pieczarki przygotowane do nadziewania

Wgłębienia w kapeluszach pieczarek wykładamy kawałkami szynki parmeńskiej, która stanowi podstawę farszu. Może wystawać poza kapelusze, wtedy jej smak będzie bardziej wyczuwalny.

Pieczarki z szynką parmeńską

Następnie kroimy w drobną kostkę nóżki pieczarek i paprykę, a w cienkie plastry mozarellę. Lekko uwędzony boczek rwiemy w dłoni na małe kawałeczki.

Składniki do nadziewania

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy grzyby. Na dnie kapeluszy układamy kawałeczki pieczarek i papryki, a następnie przykrywamy je plastrem mozarelli i kawałkami boczku. Całość polewamy dla smaku kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Pieczarki przed pieczeniem

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Zarówno szynka parmeńska, jak i boczek są na tyle wyraziste, że nie ma potrzeby dodawać do pieczarek żadnych przypraw. Ponadto w upieczonych pod taką pierzynką grzybach wytworzył się smaczny sos, który nadał smaku potrawie.

Pieczarki faszerowane po upieczeniu

Sposób podania

Podaję je w towarzystwie pikantnych papryczek faszerowanych serkiem feta i świeżo wyhodowanych kiełków oraz razowego pieczywa, ale w tym zakresie ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia. Jestem pewna, że sami znajdziecie idealnie dla siebie połączenie smaków.

Pieczarki faszerowane szynką parmeńską, mozarellą i boczkiem

No cóż, pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!

Justyna

autorem zdjęć jest Koturystka

  • ela

    Będzie smacznie w Walentynki ❤

    • Koturystka

      Miłość na talerzu i miłość w sercu. ❤ Z pewnością Twój mężczyzna to doceni. 🙂

  • Zawsze mam problem z pieczarkami, nie wiem z czym je podać i zwykle kończą w pizzy lub sosie serowym 😉 Ten przepis zapisuję do wypróbwania.
    pozdrawiam!

  • Po raz kolejny przekonałam się, że jednak wolę słone. Właśnie zjadłam kawałek przepysznego sernika, ale kiedy zobaczyłam te pieczarki… hmm… no muszę iść do sklepu po składniki. 😀

    • Ja również ze wszystkich smaków wolę słone i pikantne. Lody przegrywają każde zawody z boczusiem. 😉

  • Wygląda smakowicie, żałuję, że w moim domu nikt oprócz mnie nie lubi pieczarek…

    • Może gdy do środka dodasz ich ulubione składniki, uda Ci się przekonać domowników do pieczarek w takiej formie? Trzymam kciuki. 🙂

  • Wyglądają cudownie! Ja co prawda nie przepadam za papryką, więc bym ją sprytnie wyrzuciła z przepisu i już :). Haha, jakoś od zawsze wolałam sobie pożreć taką pieczarkę niż ciastka. Szkoda, że mam tylko nikczemnej postury małe pieczarki, ale jak znajdę większę to robię!

    • Koniecznie! 🙂 Lubię takie przepisy, w których można mniej lubiane składniki zamienić na inne bez szkody dla smaku, i to jest właśnie jeden z nich. Poszukuj idealnego smaku do woli!

  • Z pewnością smakują przepysznie! 🙂

  • Wszystkie składniki na to danie uwielbiam. Mega pomysł ląduje w zakładce☺

    • Cieszę się i życzę smacznego! 🙂

  • Aż mi się jeść zachciało 🙂 Super przepis, chyba go w najbliższym czasie wypróbuje 🙂

  • Może spróbuję zrobić w wersji wegetariańskiej 🙂

    • Gorąco zachęcam do poszukiwania i dopasowywania przepisów do siebie. Nie ma nic lepszego niż odkrywanie nowych smaków. 🙂