blog Justyny Czebanyk

pizza-na-cienkim-ciescie-podanie-jakoturystka

Domowa pizza na cienkim cieście – przepis idealny

Dziś przepis na: pizzę w roli głównej.

Pizza nie pyta, pizza rozumie – kto z Was nie doświadczył tego na własnej skórze, ręka do góry. No właśnie. Sytuacji nie poprawia mnogość dodatków, z których można skomponować nadzienie. Tyle dylematów: na cienkim czy na grubym? Na słodko czy na ostro? Z mięsem czy wegetariańska? (No dobra, zagalopowałam się). Właściwe pytanie brzmi: kiedy? Aby nie tracić więcej czasu, przedstawiam Wam sprawdzony przepis na domową pizzę na cienkim cieście.

Przygotowanie: 70 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Porcje: dla czterech osób (dwie blachy o wym. 40 x 40 cm).

Składniki

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek (do posmarowania blaszki)

Sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, pieprz, sól)

Nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • 50 g kukurydzy
  • 150 g salami
  • ser (użyłam hiszpańskiego sera manchego, ale pasuje również parmezan i mozarella)
  • rukola
  • przyprawy do smaku (oregano, bazylia, majeranek)

Przygotowanie

Użyłam suchych drożdży, które można mieszać bezpośrednio z mąką, bez sporządzania rozczynu. Co ciekawe, 8 g takich drożdży odpowiada 25 g świeżych. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, a następnie wlewamy wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Gdy odchodzi od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy czystą ścierką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy sos i nadzienie do naszej pizzy. Podsmażamy cebulkę na rumiano, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. W moim przypadku są to zioła prowansalskie, pieprz i sól. Smażymy chwilę całość i sos do pizzy gotowy.

Ciasto jest gotowe, w momencie gdy podwoi swoją objętość. Wyjmujemy je wtedy z miski, ponowie lekko ugniatamy i dzielimy na dwa kawałki. Rozwałkowujemy jeden kawałek lub formujemy ręcznie cienki placek na posmarowanej oliwą blasze. Polecam szczególnie drugi sposób, bo ciasto jest bardzo plastyczne i łatwo daje się formować. Na tak przygotowanym cieście rozsmarowujemy połowę sosu i układamy dodatki.

Jeśli chodzi o nadzienie, jestem zdania, że czasami sekret tkwi w prostocie. Z tego względu dodałam wyłącznie pokrojone w plasterki pieczarki (nie podsmażam ich wcześniej, dzięki czemu są bardziej soczyste), kukurydzę, salami oraz wyrazisty w smaku ser manchego (możecie użyć zamiast niego pramezanu lub mozarelli). Całość posypujemy dla smaku przyprawami.

Nadzienie pizzy

Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut. Jest to czas potrzebny do idealnego zarumienienia się pizzy. Dłuższe przetrzymanie potrawy w nagrzanym piekarniku skutkuje jej zbyt mocnym przypieczeniem, a w konsekwencji utratą walorów smakowych dodatków.

Podobnie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta, z którego możemy przygotować taką samą lub inną smakowo pizzę. Ograniczają nas wyłącznie wyobraźnia i zapasy w lodówce.

Sposób podania

Przygotowana w ten sposób pizza jest tak aromatyczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Można ją jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Podaję ją ozdobioną włącznie listkami rukoli.

Pizza na cienkim cieście
Pizza na cienkim cieście

Jestem pewna, że teraz – posiadając prosty przepis na domowe ciasto do pizzy – będziecie eksperymentować i znajdziecie idealnie dla siebie połączenie smaków i dodatków. Smacznego!

Justyna

Uwaga! Ta pizza zawsze się udaje. Przed pierwszym upieczeniem zapoznaj się z dietetykiem lub wyrzuć wagę z domu.

autorem zdjęć jest Koturystka

  • Monika

    Ale pyszności! Przepis na pewno wykorzystam 🙂

  • Przepis bardzo prosty, sama często robię pizzę w domu, o pizzeriach dawno zapomniałam 🙂 Z rukolą najlepsza!

    • Koturystka

      To prawda, nic nie smakuje tak dobrze jak domowa pizza. Jeśli jeszcze jest jedzona z kimś bliskim, pełnia szczęścia. 🙂

  • Moje ukochane Włochy na talerzu 🙂 W sobotę będzie pizza 🙂 Ta pizza! Dzięki za inspirację.

  • Kosmetologia

    Super ! wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Koturystka

      Zapewniam, że smakuje równie dobrze jak wygląda! 🙂

  • Pizza, kuchenna miłość od pierwszego wejrzenia konieczną zalana oliwą z oliwek (w ilościach średnio rozsądnych)
    Nasz rodzinny rytuał nakazuje aby urodziny pizzą okraszać. Jest to nasz wentyl bezpieczeństwa gdyż w każdym innym wypadku pizza domy nasze zapełniałaby zbyt często.
    Więc pizzy mówię TAK.

    • Koturystka

      Super pomysł! Wtedy pizza jest wyczekiwana i jest swego rodzaju prezentem. Aż by się chciało mieć urodziny częściej. 😉

  • Pizzę uwielbiam! U mnie w domu, to mąż zawsze robi. Teraz niestety przestał, bo ‚robi redukcję’ i ma swoją dietę, więc ja stwierdziłam, że gdy będzie miał w kwietniu jeden dzień, w którym będzie mógł zjeść posiłek taki jaki chce – to wtedy zrobimy pizze i.. wydaje mi się, że spróbujemy czegoś nowego – czyli z Twojego przepisu 🙂

    • Gorąco polecam! 🙂 Przepis jest idealny na dwie blaszki pizzy na cienkim cieście – taką lubię najbardziej.

      Trzymam kciuki za wytrwałość w diecie i życzę smacznego! 🙂

  • Ale mi smaka zrobiłaś! Uwielbiam dużą na cienkim 🙂 Wygląda na to, że wszystkie składniki mam w domu, więc chyba zaplanowałaś mi dzisiejszy obiad 🙂

    • Koturystka

      Polecam się i życzę smacznego! 🙂

  • Uwielbiam pizzę i często robię wraz z synem. Z chęcią wypróbuję Twój przepis

  • Szukam przepisu idealnego na pizzę, a ten właśnie tak wygląda! 😀 Dzięki!